WEBINAR: „Solidarity with Afghan women: the Time and Place for Feminist Responsibility”

Vineri, 8 octombrie 2021, echipa Eastern and South-Eastern Europe Fanel Network (ESEE-Fanel) a organizat evenimentul “Solidarity with Afghan women: the Time and Place for Feminist Responsibility”, primul webinar asociat proiectului: “Developing the Wider Black Sea and ESE Europe Fanel Network of Women Experts in International Relations”, derulat de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Black Sea Trust for Regional Cooperation. Evenimentul a putut fi urmărit live pe pagina de Facebook a ESEE Fanel.

În cadrul evenimentului au vorbit femei afgane a căror identitate este protejată din considerente ce țin de securitate, Lisa Kakar, activistă afgană pentru drepturile femeilor și fondatoare a revistei RUIDAD (Afghan feminist movement), Cynthia Enloe, profesoară la Clark University din Statele Unite ale Americii și Iulia Motoc, judecătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și profesoară la Universitatea din București. Dezbaterea a fost moderată de prof. univ. dr. Liliana Popescu, Prorector pentru Relații Internaționale al SNSPA.

Discuțiile au privit situația dificilă pe care o traversează femeile afgane odată cu revenirea la putere a regimului taliban, care a dispus măsuri precum: concedierea femeilor din aproape toate sectoarele (cu excepția sănătății), interzicerea practicării sporturilor, interzicerea deplasărilor femeilor în afara locuinței fără hijab și fără a fi acompaniate de un bărbat, segregarea universităților în funcție de sex și închiderea adăposturilor pentru femeile abuzate, generând frică.

Participantele au arătat care este impactul pe care (non)acțiunile comunității internaționale raportate la conducerea talibană îl are asupra încălcării drepturilor femeilor în Afganistan și au prezentat modalități concrete prin care guvernele străine și persoanele care pot face lobby pe lângă acestea pot sprijini protejarea drepturilor femeilor afgane și participarea acestora la luarea deciziilor care privesc drepturile lor.

 

Eastern and South-Eastern Europe Fanel Network este rețeaua expertelor în relații internaționale din estul și sud-estul Europei și din regiunea extinsă a Mării Negre, fondată de prof. univ. dr. Liliana Popescu, dezvoltată cu sprijinul SNSPA, co-finanțată de German Marshall Fund of the United States (GMF) – Black Sea Trust for Regional Cooperation și implementată cu ajutorul UN Youth Romania și a altor parteneri.

Comments are closed.
Platformă dedicată cercetătorilor
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter