SNSPA găzduiește un seminar internațional de leadership în învățământul superior

În perioada 14-19 octombrie 2018, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) găzduieşte un seminar internaţional organizat de Asociaţia Internaţională a Universităţilor (IAU), dedicat factorilor de decizie și profesioniștilor din învăţământul superior.

Pentru a sprijini liderii instituțiilor de învățământ superior, Asociația Internațională a Universităților (IAU) a dezvoltat un program de leadership. Lansat în 2015, programul „Leading Globally Engaged Universities” (LGEU) se desfășoară de două ori pe an, găzduit de o instituție diferită, membră IAU. După Malaezia, Irlanda, Columbia, Botswana și Canada, a șasea ediție a programului se desfăşoară în România.

La seminar participă rectori, prorectori, preşedinţi, decani, directori ai departamentelor academice sau manageri ai compartimentelor administrative ale unor universităţi din Afghanistan, Bangladesh, Egipt, Franţa, Ghana, Irlanda, Palestina, România, Republica Moldova, Sudan, cu scopul de a-și consolida abilitățile de conducere şi de a descoperi noi oportunități, provocări și strategii, împărtășind propria perspectivă și abordările instituționale din domeniul învăţământului superior din ţara de provenienţă.

“Există numeroase programe internaţionale care abordează aspecte specifice de leadership în învățământul superior, relevante la nivel local și naţional. Cu toate acestea, după cum arată un studiu al IAU privind necesitatea dezvoltării unui astfel de program, nu există nimic similar cu LGEU. Scopul acestuia este de a crea un spaţiu academic, în cadrul căruia factorii de decizie să dezbată problemele învăţământului superior, din perspectivă globală, dar şi în ceea ce priveşte implicaţiile locale. Acest program oferă o oportunitate unică de învățare pe tot parcursul vieții pentru liderii din învățământul superior. Asociaţia Internaţională a Universităţilor este onorată că SNSPA a acceptat să fie gazda acestui seminar”, a susţinut Hilligje van’t Land, secretar general al IAU, coordonatoarea seminarului, alături de Tom Kennie, directorul programului LGEU și directorul Ranmore Consulting Group.

“Multe universități se confruntă cu dileme similare, dar trebuie avut în vedere contextul local atunci când se discută despre politici și soluții. Universitățile trebuie să privească spre viitor, cu un nou tip de conducere și să-și redefinească strategiile pentru următorii ani, concentrându-se preponderent pe asigurarea calității, sporind capacitatea de angajare a studenților și stabilind noi obiective de cercetare. Seminarul IAU este conceput pentru a sprijini liderii din învățământul superior, atât cei din mediul academic, cât și partea administrativă, să răspundă creativ acestor provocări. Suntem încântaţi că universitatea noastră are privilegiul de a găzdui acest eveniment”, spune rectorul SNSPA, prof. dr. Remus Pricopie, vicepreședinte al Asociației Internaționale a Universităților (IAU).

Cu ocazia desfăşurării seminarului la SNSPA, Senatul universităţii a oferit Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor diploma și medalia aniversară, ‘SNSPA 25 plus 1’, pentru merite deosebite în promovarea relaţiilor internaționale şi modernizarea sistemului de învăţământ superior.

Fondată în 1950, sub egida UNESCO, pentru a încuraja cooperarea între instituțiile de învățământ superior din întreaga lume, Asociația Internațională a Universităților reunește instituţii şi organizaţii din 130 de țări, stimulează cooperarea dintre acestea, dezbate probleme specifice mediului academic și propune soluții, capacitează experți, oferă asistență în elaborarea politicilor publice din domeniul învățământului superior și acordă sprijin membrilor asociaţiei, factorilor de decizie, profesorilor, cercetătorilor și studenților.

 

Comments are closed.
Platformă dedicată cercetătorilor
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter