Atlantic Council și SNSPA creează un task force, axat pe securitatea regiunii Mării Negre

Joi, 29 decembrie 2022, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), alături de partenerul instituțional Atlantic Council, una dintre cele mai influente și prestigioase organizații de tip think-tank din SUA, anunță crearea unui task force, axat pe securitatea regiunii Mării Negre.

 

Task force-ul, format din experți din cadrul Transatlantic Security Initiative al Scowcroft Center for Strategy and Security, Atlantic Council, și din SNSPA, se va reuni pentru a analiza și propune recomandări în vederea creșterii securității și stabilității regiunii Mării Negre, vitală din punct de vedere geopolitic. Grupul de experți va contribui, cu expertiza și instrumentele specifice, la generarea de soluții privind combaterea și descurajarea amenințărilor, neconvenționale sau hibride, precum și cooperarea în materie de securitate cu aliații și partenerii din regiune. Componența task force-ului va fi anunțată oficial în anul 2023.

 

În ultimii 15 ani, regiunea Mării Negre a jucat un rol strategic în arhitectura de securitate a Europei, având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Georgiei în 2008, a Ucrainei în 2014 și din nou în 2022. Anul acesta, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ilustrat în mod clar importanța Mării Negre din punct de vedere economic, geopolitic și militar. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și capacitatea acesteia de influență în această zonă, reprezintă o amenințare continuă pentru aliații și partenerii transatlantici și necesită, ca răspuns, implementarea unor politici de securitate pe măsură.

 

“România și aliații săi din NATO, colaborând ca parteneri cu aceeași viziune, sunt pregătiți să contracareze atacurile hibride și convenționale, comise de cei care vor să distrugă stabilitatea în regiunea Mării Negre, așa cum au demonstrat eforturile recente de a spori apărarea și descurajarea pe Flancul Estic, de consolidare a conectivității infrastructurii din regiune, precum Inițiativa celor Trei Mări, și de a construi reziliența euro-atlantică la amenințările neconvenționale.”, a declarat rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie. „Subliniez faptul că asigurarea securității acestui nod critic se poate face doar prin cercetări cuprinzătoare, pe care suntem încântați să le realizăm, prin formarea acestui task force, împreună cu omologii noștri de la Atlantic Council.”

 

În timp ce guvernul SUA lucrează la elaborarea unei strategii pentru Marea Neagră care să contracareze agresiunea adversă, iar NATO reafirmă importanța strategică a regiunii în noul său concept strategic, acest task force se află într-o poziție unică pentru a genera idei și strategii noi în sprijinul acestor procese și pentru a permite cooperarea între aliați și parteneri, în vederea consolidării stabilității și promovării solidarității în regiune.

 

„Regiunea Mării Neagre trece printr-un moment definitoriu, în care campionii democrației se confruntă cu forțele autocrației.”, afirmă CEO-ul și președintele Atlantic Council, Fred Kempe. „Mă aștept ca această regiune, aflată la frontiera NATO, să joace un rol din ce în ce mai important în următorii ani. Având în vedere preocuparea continuă privind securitatea Mării Negre, precum și poziția sa de lider de opinie în ceea ce privește problemele de securitate și apărare transatlantice, Atlantic Council este într-o poziție unică, care îi conferă posibilitatea de a contribui la realizarea politicilor de securitate ale SUA și ale aliților săi în regiune.”

 

“Acest task force urmărește să stabilească un set de instrumente de lucru care să vină în sprijinul factorilor de decizie, oferindu-le informații specifice, necesare pentru a combate acțiuni perturbatoare și agresive. Echipa din cadrul Transatlantic Security Initiative este pregătită să susțină cercetarea atentă, credibilă și posibil provocatoare, în timp ce membrii task force-ului aprofundează tema securității Mării Negre alături de experți regionali”, a menționat directorul TSI, Christopher Skaluba.

 

Amintim că rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a semnat la Washington, pe 1 decembrie 2021, un acord de parteneriat multianual cu Atlantic Council, pentru consolidarea relației transatlantice și creșterea securității și stabilității în regiunea Mării Negre. Parteneriatul, încheiat pentru o perioadă de 4 ani, facilitează colaborarea experților din cele două instituții prin realizarea unor ample cercetări, analize și proiecte comune, precum și prin organizarea periodică a unor conferințe și workshopuri, cu scopul de a evidenția importanța regiunii Mării Negre pentru securitatea transatlantică și de a oferi recomandări pentru creșterea cooperării în domeniul securității între țările din zona Marii Negre.

 

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget