Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii ianuarie 2018

Contracţia din industrie a continuat şi în ianuarie.

Ianuarie a fost a doua lună consecutiv în care activitatea din industrie s-a aflat în contracţie severă. Ritmul a căzut puternic în decembrie anul trecut şi a continuat să rămână slab în prima lună a anului curent. IRSOP/SNSPA au prezis prelungirea căderii pornind de la tiparele de volatilitate remarcate pe parcursul a 39 de luni.

Durata contracţiei îngreunează recuperarea pierderilor şi relansarea creşterii, dar managerii sunt optimişti şi cred că producţia şi comenzile îşi vor reveni în perioada următoare.
În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

PRODUCŢIA
• Volumul producţiei a rămas în zona de contracţie la 46 de puncte, faţă de 44 în decembrie.
Stocurile şi-au păstrat nivelul redus la 43 de puncte, faţă de 42 în decembrie

CEREREA
• Comenzile noi arată o uşoară creştere de la 41 de puncte în decembrie la 45 în ianuarie. Dar creşterea este slabă şi nu anunţă o ieşire rapidă din faza de contracţie.
• Comenzile pentru export se află în zona de creştere peste 50 de puncte. Dar comenzile au stagnat la 53 în decembrie şi ianuarie, ceea ce explică probabil de ce relansarea comenzilor noi în general a rămas la nivel suboptim (45 de puncte).
• Importurile de materii prime au crescut de la 52 de puncte în decembrie la 56 în ianuarie. Discrepanţa dintre comenzile pentru export şi importuri semnalează persistenţa deficitului comercial, dar şi tendinţa firmelor de a investi în cumpărarea materiilor prime pentru producţia viitoare.

FORŢA DE MUNCĂ
• Numărul angajaţilor s-a păstrat la 49 în ianuarie faţă de 48 de puncte în decembrie, sub linia care separă creşterea de contracţie. Nivelul de ocupare la limită nu este surprinzător în condiţiile activităţii slabe din ultimele două luni.

COSTURI ŞI VENITURI
• Costurile de producţie au crescut însă puternic la 74 de puncte, faţă de 68 în decembrie, înregistrând nivelul cel mai înalt din ultimele 11 luni. Probabil că şi importurile îşi spun cuvântul, pentru că relansarea economiei globale a impulsionat cererea pentru materii prime şi a ridicat preţurile îndeosebi la petrol şi la metale industriale.
• Preţurile încasate de firme au continuat să crească de la 56 în noiembrie, la 60 în decembrie şi 64 în ianuarie. S-ar putea să fie şi un semnal de inflaţie, dar pe termen scurt este pozitiv faptul că firmele îşi sporesc puterea de stabilire a preţurilor.

AŞTEPTĂRILE
• Indexul de optimism al managerilor a continuat să urce de la 59 în octombrie la 63 în noiembrie, 67 în decembrie şi 71 în ianuarie. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.
Firmele se aşteaptă la creşterea comenzilor şi a volumului producţiei. Poate că la baza aşteptărilor se află şi speranţa că vor urma cheltuieli guvernamentale pentru infrastructură. Totuşi, faţă de luna decembrie, managerii nu mai sunt la fel de încrezători că o să angajeze forţă de muncă suplimentară, că vor creşte comenzile la export, că preţurile pe care le încasează vor fi mai mari, iar costurile de producţie vor fi mai mici. Mixul de încredere şi reţinere sugerează un viitor cu o doză mare de incertitudine.

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii ianuarie 2018

Detalii tehnice
• Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie.
• Prezintă activitatea din industrie în luna ianuarie 2018.
• Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
• Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 305 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
• Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-19 februarie 2018.
• Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA (http://facultateademanagement.ro/barometrul-industriei ; http://www.snspa.ro/info-snspa/comunicate-de-presa)

Coordonatorii Barometrului:

Dr. Petre Datculescu, Director General
IRSOP Market Research & Consulting SRL
Tel.: 021 315 66 41; e-mail: office@irsop.ro
Conf. Univ. Dr. Florina Pînzaru, Decan
Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Conf. Univ. Dr. Lucian Anghel
Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Următoarea apariţie: martie 2018 cu situaţia din februarie 2018.

Comments are closed.
Platformă dedicată cercetătorilor
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter