SNSPA marchează Ziua Unirii Basarabiei cu România

Miercuri, 27 martie 2024, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) marchează Ziua Unirii Basarabiei cu România, un reper al identității și istoriei noastre naționale.

 

Unirea Basarabiei cu România a fost rezultatul unui proces complex de autodeterminare națională, în contextul unei Europe aflate în plină transformare. Decizia Sfatului Țării, întrunit în ședință solemnă la Chişinău, în data de 27 martie 1918, a venit în urma unei serii de evenimente politice și sociale care au subliniat dorința populației de a se alătura patriei-mamă. Acest moment istoric a fost un pas esențial în întregirea statalității românești care a culminat, câteva luni mai târziu, cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

 

La 106 ani de la acest eveniment semnificativ, ne exprimăm profunda admirație pentru curajul și determinarea înaintașilor noștri care au luptat pentru idealul unității naționale.

 

“Unirea Basarabiei cu România a reprezentat o dorință firească a românilor de pe ambele maluri ale Prutului de a se reuni sub un singur steag, consolidând identitatea noastră culturală și lingvistică. Sărbătorim astăzi nu doar un eveniment istoric, ci și legătura strânsă și inalienabilă dintre românii din Republica Moldova și cei din România.

 

Astăzi, România și Republica Moldova sunt două state independente și suverane, dar continuă să fie unite de același destin. Moldova și-a asumat, în ultimii ani, un angajament ferm în adoptarea valorilor europene și în implementarea reformelor necesare pentru a-și consolida democrația și statul de drept. În contextul actual, marcat de provocări geopolitice majore, este esențial să fim uniți și să ne consolidăm identitatea europeană. Cu determinare și solidaritate, România și Republica Moldova își vor regăsi unitatea în Uniunea Europeană, singura garanție a progresului și a păcii pe continent.“, a susținut prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

 

SNSPA a fost și va rămâne alături de Republica Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană, sprijinind eforturile pentru dezvoltarea socio-economică a țării, alături de cei peste 1.000 de absolvenți ai universității, cetățeni moldoveni, care astăzi fac parte din structurile de administrație publică, diplomație, partide politice, înalți funcţionari publici, experți internaționali.

 

În calitate de Școală de guvernare, SNSPA își asumă în continuare această misiune și, de asemenea, contribuie, prin alianța academică București-Chișinău (Aa.B-C), lansată la finalul lunii iulie 2021, la dezvoltarea capacității administrative și a resurselor umane, în vederea implementării de proiecte strategice, de cercetare și formare, cu finanțare europeană, pentru a deschide noi oportunități tinerilor din Republica Moldova.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget